HomeHome

Ergonomiskt tänkande inom Veterinärtandvård – Del 2

11/17/2024

Del 2: RUMSUTFORMNING

Veterinärtandvård bör utföras i ett särskilt utformat rum som är åtskilt från andra aktiviteter inom kliniken, både av hygieniska och ergonomiska skäl. På vissa kliniker betraktas tandvård fortfarande som en eftertanke och ges inte den kirurgiska status den förtjänar, medan andra kliniker har begränsat utrymme som förhindrar en specifik investering. Men oavsett var du utför tandvård, bör ergonomiska överväganden styra utformningen av ditt arbetsområde och ansträngningar bör göras för att hantera eventuella identifierade risker.

Målet med veterinärtandvårdsarbete är att uppnå en ergonomisk arbetsstation där användaren kan upprätthålla en neutral och upprätt sittande position, där möbler, utrustning och handverktyg är placerade på ett sätt som minskar obekväma manövrar. Detta för att eliminera dålig hållning men samtidigt ge enkel åtkomst till alla arbetsmoment. 


Tandläkarbordet, skärmen för utvärdering av röntgenbilder, själva röntgenapparaten samt tandvårdsenheten och alla instrument bör vara lättillgängliga och möjliggöra för veterinären att utföra sitt arbete med minimal ansträngning. De flesta veterinärer och djursjuksköterskor utför tandvårdsarbete i sittande position, och detta är också där en av de största farorna kan identifieras. Att sitta under lång tid medför risker, men att sitta och arbeta i en onaturlig position med många repetitiva rörelser medför ännu större risker och belastar ryggraden dubbelt så mycket som att stå. Dock kan ett antal åtgärder vidtas för att minimera risken för skador.

Ett bord som kan höjas eller sänkas för att ge optimal arbetsställning för olika storlekar på djur och användare bör vara ett av de primära övervägandena när ergonomin förbättras där djurtandvård utförs. Ett höj- och sänkbart bord gör att veterinären eller sjuksköterskan kan sitta med underarmarna och handlederna vilande på bordet, knäna under bordet och låren i en 45-graders vinkel mot golvet. Ett kurvat bord möjliggör korrekt patientpositionering och gör att användaren kan arbeta nära och upprätt med en neutral ryggrad. 

 

Stolen är en annan viktig aspekt av ergonomiskt arbete. En högkvalitativ tvådelad sadelstol gör att ryggen kan förbli i samma position som vid stående, låren pekar ungefär 45 grader mot golvet, bäckenet hålls rakt och benen är något isär. Detta är allmänt känt som 'ridliknande' sittande och minskar kraftigt trycket på ryggraden i ländryggen, ökar blodcirkulationen och tillåter fri rörelse av överkroppen.

Dock hjälper inte rätt bord och stol om inte belysningen och synligheten är bra. Ett av de största problemen inom veterinärtandvård är de begränsningar som anatomin av munhålan medför. Små anatomiska strukturer, hinder av vävnad och begränsad åtkomst är faktorer som ofta gör att veterinären eller djursjuksköterskan antar en framåtböjd hållning med en böjd nacke för att se ordentligt. Med tiden kan sådan hållning leda till nack- och axelbelastning och är en vanlig bidragande orsak till huvudvärk.

För att motverka sådan hållning och risken för smärta och obehag är förstoringsglasögon eller kirurgiska teleskop lika viktiga som tandvårdsutrustningen själv. De flesta förstoringsglasögon består av ett par säkerhetsskyddsglasögon med antingen fast förstoring genom linsen eller externt ramfäst. Förstoringen gör att användaren kan se viktiga anatomiska strukturer på en förstorad nivå som är lämplig för detaljerat arbete och på ett arbetsavstånd som är korrekt för att upprätthålla en upprätt och neutral ryggrads- och nackposition. Arbetsavståndet mäts från ögat till den nivå där händerna vilar i sin normala och mest bekväma arbetsposition samtidigt som en upprätt och rak position bibehålls. Viktiga faktorer att överväga när du väljer ett par förstoringsglasögon är vikt, ramdesign och lutningsvinkel. Ramar med extern förstorning tillåter att lutningsvinkeln justeras under behandlingen med fördelen att flera användare kan använda och justera dem efter sina behov. Genom-linsen (TTL) ramar är specifikt anpassade till en enskild användare och lutningsvinkeln, arbetsavståndet och pupillavståndet är unikt anpassade till hans eller hennes behov.

Bra belysning är också avgörande och bör tillhandahållas antingen som takmonterad belysning eller på ett rörligt stativ. Speciellt riktat ljus är ofta nödvändigt för att få en ordentlig översikt över munhålan, och detta ges bäst av en liten bordsmontarad LED-lampa, förstoringsglasögon eller en pannlampa som är fäst vid glasögon. Det övergripande målet när du söker bra ljus för tandvårdsarbete bör vara att uppnå naturligt dagsljus på det kirurgiska området.


Referens: 

https://www.veterinaryirelandjournal.com/focus/221-importance-of-ergonomics-in-dentistry-work

 

Originalförfattare:

Ingela Ericsson BA, BSc, VN

Regional Manager på Im3

Vi rekommenderar också följande utrustning från iM3, som är utformad för att minska belastningen på kroppen och optimera arbetsflödet. Klicka på bilden för att komma till produkten.

  • iM3 Tara bord
  • iM3 Salli swing
  • iM3 QL Platinum
  • iM3 Pro S Dentalenhet